Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domstolen häver tillfälligt Livsmedelsverkets beslut om att förbjuda Sharam Soltanis tillverkning. Foto: William Frykfeldt/SVT

Förbudet pausat – nu kan Sharam Soltani i Gemla sälja sitt ”persiska vin” igen

Publicerad

Efter att jurister engagerat sig för Sharam Soltani i Gemla, som i slutet av förra årets förbjöds att tillverka alkohol av druvor från Iran, kan han nu fortsätta att sälja sina drycker. I alla fall tillfälligt.

Beslutet om inhibition av ärendet är taget av Förvaltningsrätten i väntan på slutgiltig dom.

– Jag är superglad att vi kan fortsätta att sälja, säger Shahram Soltani till SVT.

Men Shahram är fortfarande osäker på om han ska ta hem de druvor som just nu ligger nedfrusna i Iran. Att frakta dem till Sverige är nämligen dyrt, och eftersom det fortfarande saknas ett slutgiltigt besked från domstolen är han rädd att förlora ännu mer pengar.

– För en del av de druvorna skulle det ta två till tre år att få färdiga produkter, och vad händer då om vi om två månader får veta att Livsmedelsverket har rätt, säger han till SVT Småland.

Fjärde försöket

Shahram har försökt att stoppa verkställigheten av Livsmedelsverkets förbud mot hans verksamhet vid tre tillfällen. Men det var först när han fick kontakt med jurister på organisationen Centrum för rättvisa som hans begäran gick igenom.

– Jag är så tacksam för deras men också andras stöd. Ända sedan förbudet kom har folk hört av sig via mejl och telefon. Det har gjort mig otroligt glad.

Shahram Soltani har hela tiden varit överens med Livsmedelsverket om att han inte får lov att kalla sina produkter för vin eftersom det inte är gjort av europeiska druvor.

Får inte kallas vin – men heller inget annat

Det han, och Centrum för rättvisa vänder sig mot, är att det inte heller får kallas för “alkoholhaltig dryck gjord av druvor”. Enligt Livsmedelsverkets beslut måste all alkoholhaltig dryck som tillverkas av druvor anses vara vin. Det får helt enkelt inte kallas något annat, menar de.

– Jag vill inte säga att jag har rätt och de har fel. Men jag kan inte förstå varför de inte vill diskutera saken med mig, säger Shahram.

Det “vin” som var under tillverkning när förbudet kom var han tvungen att hälla ut. Och exakt hur stora ekonomiska förluster förbudet åsamkat honom vet han inte i dagsläget.

– Vi måste räkna, men det handlar definitivt om miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.