Karin Holst är förvaltningschef på miljö- och bygg i Uppvidinge kommun. Foto: Sören Andersson TT/ SVT

Kommunen om kackerlackor på asylboende: ”Migrationsverket måste ta sitt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är Migrationsverket som ansvarar för att de kackerlackor som invaderat en lägenhet i Åseda försvinner. Lägenheten har fungerat som asylboende och där har funnits återkommande problem med kackerlackor. Under saneringen erbjuds de tre ungdomarna en tillfällig lägenhet.

Lägenheten finns i en fastighet som hyrs av Migrationsverket och det är nu myndighetens ansvar att se till att kackerlackorna försvinner.

– Här är det uppenbart att Migrationsverket, som alltså bedriver verksamhet i lokalerna måste ta sitt ansvar och det gör de nu, säger Karin Holst förvaltningschef miljö- och bygg i Uppvidinge kommun.

”Vi ser väldigt allvarligt på det här”

I det här fallet är det Migrationsverket som ansvarar för saneringen. Hur det ser ut i andra liknande fall beror på hur avtalet mellan den som hyr och fastighetsägaren ser ut.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och ingen ska behöva bo med kackerlackor, säger Fredrik Söderberg Bruce, presschef på Migrationsverket. Han bekräftar samtidigt att saneringen kommer att påbörjas under måndagen och att ungdomarna erbjudits en tillfällig lägenhet.

Fortsätta ha koll på fastigheten

Tillsynen av lokalerna är är miljö- och byggförvaltningen ansvarig för och eftersom situationen nu ska åtgärdas vidtar kommunen inga åtgärder.

– Asylboendet ska läggas ner och de har sagt att lokalerna ska saneras. För oss handlar det om hur de tänker kring framtiden och då gäller att fastighetsägaren är medveten om att problemet kan återkomma, säger Karin Holst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.