Kalmarmajoriteten, representerad av Dzenita Abaza (S), Liselotte Ross (V), Erik Ciardi (C) och Johan Persson (S) presenterade budgetsatsningen på plats i stadsdelen Oxhagen i Kalmar. Foto: Linus Hellman

Majoritetens satsning mot otryggheten: Ökad närvaro i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun satsar tio miljoner för att öka tryggheten i kommunen, bland annat i stadsdelen Oxhagen där en ung man skottskadades i september. Men oppositionen menar att satsningen kommer för sent.

I sitt förslag till budget för 2022 föreslår den sittande majoriteten i Kalmar (S, C och V) att tio miljoner kronor ska gå till att öka tryggheten i kommunen. 

Bland de sammanlagt 14 satsningarna märks bland annat att kommunen ska bygga en aktivitetsarena i Oxhagen, kameraövervakningen ska öka, och kommunala mötesplatser ska öppna redan nästa år i Oxhagen, Berga och Norrliden.

– Där ska vi öppna lokaler som ska bemannas, och vi ska vara på plats på ett helt annat sätt än tidigare, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Skottet i Oxhagen

Satsningen kommer kort efter att en ung man skadades vid en skjutning utanför en förskola i just Oxhagen. Fortfarande finns inga misstänkta eller gripna, och polis och åklagare är mycket förtegna om hur utredningen fortskrider.

Att den nya satsningen skulle ha något att göra med den aktuella skjutningen vill däremot kommunalrådet inte hålla med om. 

– Vi hade gjort den här satsningen alldeles oavsett, och den påbörjade vi redan förra året, säger Johan Persson.

Oppositionen : ”Tagit för lång tid”

Men oppositionen tycker att majoriteten har varit för passiv och att satsningen kommer för sent. 

– Vänstermajoriteten har suttit vid makten i 27 år, och det finns ingen ursäkt att detta tagit så lång tid. Vi i Kalmaralliansen har drivit majoriteten framför oss. Bland annat när vi förra hösten startade ett omfattande trygghetsarbete och gjorde ett trygghetsprogram, säger Hanne Lindqvist (M) oppositionsråd i Kalmar.

– Vi har gjort historiskt stora satsningar – på två år nästan tjugo miljoner i ökade resursförstärkningar till det här området. Det är rejäla satsningar, svarar Johan Persson (S). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.