En symbolisk glasflaska ska fyllas och överlämnas till nationella vattenstämman som i år kommer att hållas i Kalmar. Foto: TT / arkiv

Kalmar län laddar för vattenstämma – med ”vattentankar”

Publicerad

I maj kommer landets vattenexperter samlas i Kalmar för den årliga vattenstämman. Nu laddar samtliga kommuner i länet upp för stämman med en gemensam vattenkampanj.

Vattenstämman är en årligt återkommande träff där samtliga VA-bolag i landet träffas för att prata om allt från klimatförändringar till dricksvattenbrist. I år hålls stämman i Kalmar, och som uppladdning inför stämman har samtliga kommuner i Kalmar län startat en kampanj.

Vattentankar är det officiella namnet på kampanjen, där varje kommun har sin egen vecka.

– Det blir en möjlighet för varje kommun att visa upp vad de gör. Sedan kommer allt sammanställas och visas upp på vattenstämman i maj, säger Johan Persson (S), Kommunstyrelsens ordförande i Kalmar och ordförande Svenskt Vatten.

Glasflaska ska fyllas på vägen

Exakt hur kommunernas vattenarbete ska visas upp är inte klart, men det kommer att handla om studiebesök på våtmarker till visningar av vattenverk.

Kalmar är först ut, och kommer bland annat att redovisa hur arbetet med det nya vattenverket går, och visa upp projektet med att muddra i Malmfjärden.

Som en symbol för kampanjen har en speciell glasflaska tillverkats av glaskonstnären Robert Oldergaard på Öland. Flaskan kommer att fyllas med lite vatten av varje kommun, och sedan vara full när det är dags för vattenstämman i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.