Mats Berg som är länsansvarig polis i nationella viltolycksrådet i Kalmar län och Kronobergs län tipsar om att hålla koll på terrängen. Foto: Karin Ahlgren

Tydlig coronaeffekt på viltolyckorna – men nu är allt som vanligt igen

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemins första månader minskade viltolyckorna med upp till 20 procent. Men nu är olycksstatistiken uppe i vanliga nivåer igen. Kalmar och Kronobergs län hamnar i topp i landet – här sker flest olyckor.

Under våren minskade antalet viltolyckor på landets vägar, minskningen var störst i den här delen av landet.

– Vi tror att det beror på att coronapandemin som bröt ut då. Det var mindre trafik på vägarna och man fick inte fick åka till sina sommarstugor, säger Mats Berg som är länsansvarig polis i nationella viltolycksrådet i Kalmar län och Kronobergs län.

Högst upp på listan

Nu när hösten är här är antalet olyckor lika många som de brukar vara. Kalmar län och Kronobergs län hamnar på plats ett och två i viltolycksstatistiken.

– I södra delarna av Kalmar län handlar det mestadels om rådjursolyckor, runt 65 procent är rådjur. I norra delarna av länet finns det hjort. Där står dovhjort för många av viltolyckorna.

Olyckorna med älg och vildsvin är lite färre men det sker ungefär lika många av båda.

Spana i terrängen

Mats Berg tipsar den som är ute och kör på vägarna att hålla lite koll på terrängen. 

– Där skogskanterna kommer efter en åker eller där det finns vattendrag är det bra att vara lite extra uppmärksam vid vägkanten för där går gärna viltet.

Vid en viltolycka är det alltid viktigt att ringa 112, både för att tillkalla hjälp om det behövs och för att jägare ska kunna komma till platsen och ta hand om det påkörda djuret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.