Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Prideparaden i Kalmar startar på fredagen med seminarier och håller i gång till lördagen, då den stora paraden tar plats i centrala Kalmar. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Tvärvändning efter tumultet – Kalmar Pride blir av i ny regi

Uppdaterad
Publicerad

I mars i år kom beskedet. Kalmarsund Pride lägger ner och därför blir det ingen pridefestival i Kalmar i år. Men i dag kom vändningen – det blir en prideparad i Kalmar även i år.

Mellan den 2-3 september i år är det dags för Kalmars prideparad. Fredagen kommer att bjuda på flera seminarier, och paraden kommer att gå i mål på stortorget i Kalmar på lördagen. Det var i våras som paradens tidigare arrangörer meddelade att de lägger ner på grund av bristande engegemang.

Nu har stafettpinnen tagits över av Stadsmissionen och Kalmar city som gått ihop som nya arrangörer.

-Det kommer bli en stor folkfest. Vi hoppas att det kommer minst 5000 besökare, säger Jens Bergzén, vänföretagsansvarig på Kalmar stadsmission. 

Nära på att inte bli av

För ungefär en månad sedan fanns inga planer på att arrangera en prideparad. Idén väcktes när Jens Bergzén på stadsmissionen i Kalmar letade efter evenemang att arrangera. Då kom Lisa Söderholm, VD på Kalmar city, med idén att samarbeta och återskapa Kalmar Pride.

– Det har gått fort, det är delvis därför vi har ett kortare schema i år, säger Lisa Söderholm.

Säkerhetsarrangemang

Förutom polis som närvarar på evenemanget har arrangörerna tillsatt en säkerhetsansvarig. En försiktighetsåtgärd som är inte är ovanlig på stora evenemang.

– Med tanke på det som hände i Oslo för några veckor sedan behöver man ha det med sig, säger Lisa Söderholm.

Båda är dock tydliga med att någon hotbild mot Kalmar Pride inte i nuläget finns. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.