Kalmar blir värd för Sverigemästerskapet i Karting i augusti. Foto: Johnny Lindén/Pressbild

Kalmar värd för Karting-SM i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar står värd för Sverigemästerskapet i Karting 2022. Mästerskapet väntas locka 300 startande i fem olika klasser till Skogtorps motorarena norr om Kalmar i augusti.

Mästerskapet kommer att hållas den 2-6 augusti och utöver de tävlande räknar man med publik på cirka 1500 personer.

– Jag är strålande glad! Det kommer tre till fyrahundra tävlande, och varje tävlande har fem personer till sin bil, så det är stort. Sen kommer det också besökande från Danmark och Norge för att det är hög status på svenska förare, Jonas Engebladh på Kalmar Motorklubb.

SM-arrangemanget kan också innebära ett avstamp för fler och större tävlingar.

– Detta är vår väg tillbaka till att bli en internationell angelägenhet igen. Vårt nästa steg är att kunna köra ett EM också, säger Jonas Engebladh.

Mästerskapsrutin

Kalmar Motorklubb har redan god mästerskapsrutin: Senast det anordnades ett SM här var 2006, och dessförinnan har man även anordnat VM 1972 och 1982 och EM i Karting 1979.

– För att komma till att arrangera ett EM igen måste vi modernisera vår anläggning. Det är ju en gammal EM-bana, men bilarna har blivit större, så vi måste bredda och förlänga banan, säger Jonas Engebladh.

Han tror att klubben kan arrangera ett EM om två till fyra år om banan då är ombyggd.

– Det kommer att kosta 1,5 miljoner kronor i runda tal. Vi jobbar på att få ihop pengarna, säger Jonas Engebladh.

I år arrangeras mästerskapet i samarbete med kommunala evenemangsbolaget Destination Kalmar. De plockar nu hem sitt andra SM på en vecka: I måndags meddelades att SM i boule också kommer att hållas i Kalmar nästa sommar, 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.