Advokat Thomas Magnusson. Foto: SVT

Kalmaradvokaten: ”Känns underbart”

Uppdaterad
Publicerad

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson är övertygad om att hovrättens beslut innebär en frikännande dom. I så fall är det slutet på en lång resa för advokaten som jobbat med Linnas resning i snart tre år.

Thomas Magnusson, som är advokat verksam i Kalmar, fick reda på hovrättens beslut att försätta Kaj Linna på fri fot via ett sms under eftermiddagen.

– Det var underbart. Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att det rimligtvis innebär en frikännande dom, säger han.

Kaj Linna har suttit i fängelse i 13 år, dömd till livstid för ett mord i Kalamark utanför Piteå 2005. 2016 beviljades han resning av Högsta domstolen och hovrättens beslut är resultatet av en ny rättegång som hållits de senaste veckorna.

Att hovrätten nu väljer att försätta 55-åriga Linna på fri fot skulle även kunna innebära att rätten bedömer gärningen som lindrigare än man gjort tidigare, och därför anser att Linna redan suttit av sitt straff.

Men det är inget Thomas Magnusson själv tror på, säger han. Han har jobbat med först resningsansökan, och sedan rättegången, under nästan tre år.

– Det här är mödan för hårt slit. Det har varit väldigt pressande att vänta.

När SVT Nyheter Småland når Thomas Magnusson ska han just gå på ett flygplan till Kalmar. Och även hans klient är på väg söderut: I en intervju med SVT säger Kaj Linna att han träffat en tjej ”i Småland” som han nu kommer åka ner och besöka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.