Deedee Gierow följer USA-valet noggrant. Foto: TT/Fanny Asplund/SVT

Kalmarbon om USA-valet: ”Viktigaste valrörelsen i hela mitt liv”

Publicerad

Imorgon går valet i USA av stapeln. I Kalmar och Kronobergs län är det omkring 500 personer som har amerikanskt medborgarskap eller är födda i USA. Många av dem har haft möjligheten att rösta i valet och en som har röstat är Kalmarbon Deedee Gierow.

Deedee Gierow har bott i Kalmar i 25 år men kommer ursprungligen från Indiana i USA. Hon har följt valkampanjen noga och skickade in sin röst för flera veckor sedan.

– Jag läser på internet, följer twitter och så vidare. Jag är noga med att följa all utveckling, säger Deedee Gierow.

Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan ett amerikanskt val och svenskt val?

– Det är mycket mycket enklare i Sverige, säger Deedee Gierow.

Hon förklarar att det är många personer i USA som måste stå i kö i flera timmar för att få rösta. Enligt Deedee Gierow är det som allra svårast att rösta för dem som bor i minoritetesområden.

– Min syster bor i Memphis i ett finare område, det tog henne 15 minuter att rösta. Men tittar du på Philadelphia eller områden i Georgia, North Carolina eller Texas så kan det ta många timmar, säger hon.

Viktigt att rösta

Deedee Gierow är demokrat och har lagt sin röst på Joe Biden och Kamala Harris. Hon är medlem i Democrats abroad, vars syfte är att uppmana och hjälpa amerikanare som bor utomlands att rösta. Deedee Gierow tycker att det är viktigt att alla amerikanare röstar i valet.

– Om du är amerikanare här i Sverige, var snäll att skicka in din röstsedel. Nu!, säger hon.

I klippet berättar Deedee Gierow varför hon tycker det är viktigt att som amerikan rösta i valet även om man bor i Sverige.

Så många i Kalmar- och Kronobergs län får rösta i det amerikanska presidentvalet 2020

Kalmar 80

Västervik 23

Oskarshamn 26

Borgholm 15

Nybro 21

Mönsterås 14

Mörbylånga 16

Hultsfred 5

Vimmerby 15

Emmaboda 9

Torsås 5

Högsby 4

Växjö 119

Älmhult 61

Ljungby 28

Alvesta 16

Tingsryd 18

Lessebo 8

Markaryd 11

Uppvidinge 8

Källa: SCB

Fotnot: Statistiken visar folkbokförda personer 31 augusti 2020 som är amerikanska medborgare alternativt födda i USA och minst 18 år den 3 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.