Carl Olsson från Kalmar jobbar med en dokumentärfilm om ett krematorium, och får nu ett stipendium av Svenska kyrkan. Foto: TT/privat

Film om döden ger kulturstipendium

Publicerad

Idag blev det klart att Carl Olsson från Kalmar tilldelas Svenska kyrkans kulturstipendium 2018 för sin dokumentärfilm Samtidigt på Jorden.

Carl Olsson är 34 år och uppvuxen i Kalmar men bor just nu i Köpenhamn där han blev kvar efter avslutade studier på Den Danske Filmskole.

Idén till dokumentärfilmen fick Carl Olsson när han arbetade med sitt avslutningsarbete på filmskolan i Köpenhamn, en dokumentärfilm med fokus på ett krematorium.

Carl Olsson har jobbat med filmen i två-tre år och kommer förmodligen att vara klar någon gång under 2019. Enligt filmskaparen så levererar inte dokumentären några svar, utan ställer snarare frågor.

Döden i vardagen

– Filmen skildrar de som arbetar med döden och hur man hantera det på ett vardagligt sätt. Målet är väl att försöka få människor att reflektera över döden, säger Carl Olsson.

Och stipendiet är ett välbehövligt tillskott.

– 100 000 kronor. Det känns jättebra och är behövligt för att göra klart dokumentären. Filmen är ett collage över olika människor som arbetar med döden. Det är allt ifrån dödgrävare, begravningsentreprenörer till organisterna som spelar på begravningar, säger Carl Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.