I Kalmar län får vargen inte skjutas enligt dom från Kammarrätten. Foto: Junge, Heiko/arkivbild

Kammarrättens dom – vargen får inte skjutas i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Problemvargen G93-23, som under hösten dödat flera boskapsdjur, får inte skjutas i Kalmar län. Det meddelade Kammarrätten på måndagen. Beskedet kommer bara dagar efter att förvaltningsrätten gett klartecken för jakt på samma varg i Kronoberg.

Kammarrätten avslår länsstyrelsen i Kalmar läns överklagan och fastställer Förvaltningsrättens tidigare dom som stoppar skyddsjakt på varg i Kalmar län, och därmed ger svenska rovdjursförening rätt.

– Det är bara att acceptera domen men vi kommer att ta ett nytt beslut om skyddsjakt ifall det sker fler angrepp i Kalmar län, säger Anders Karlsson, avdelningschef på Länsstyrelsen Kalmar län.

Föreningen överklagade skyddsjakten till förvaltningsrätten i Luleå i december förra året, baserat på vargens värdefulla genetik, och lyckades då stoppa länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på varg.

Länsstyrelsen i Kalmar län överklagade i sin tur förvaltningsrättens dom till kammarrätten. Man medgav att vargstammen gynnas genetiskt av att vargen reproducerar sig, men att det inte är avgörande för stammens framtid.

Kammarrätten anser dock att skyddsjakt på den aktuella vargen skulle riskera att vara negativt för vargstammens genetiska status i det södra rovdjursförvaltningsområdet.

Rätten avslår länsstyrelsens överklagande som alltså betyder att vargen inte får skjutas i Kalmar län.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Olsson har 45 tackor på sin gård utanför Kalmar. Några av dem har han matat med flaska när de var lamm. Hör honom berätta mer om fåren, och oron för en vargattack, i klippet ovan. Foto: Amanda Svensson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.