Jetmira Tahiri kom till Sverige från Kosovo för ett år sen, hon läste klart SFI .kurserna och hon i klippet berättar hon bland annat om hur svårt det var att studera på distans. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Jetmira klarade språkkurserna på ett år – nu vill hon bli lärare

Publicerad

Jetmira Tahiri kom till Sverige från Kosovo för ett år sedan och har redan läst klart SFI-kurserna. Men att lära sig ett helt nytt språk när man inte träffar någon var inte enkelt trots att hon är van vid den digitala arenan.

När Jemira Tahiri kom till Sverige för ungefär ett år sedan började hon direkt att läsa SFI kurs B på Axel Weüdelskolan i Kalmar. Hon hann plugga två månader innan coronapandemin nådde Sverige.

– När jag började var det mycket lättare, när du är i skolan har du dina klaskamrater att prata med, du har lärare som kan förklara, säger 22-åriga Jetmira Tahiri.

Svårare på distans

Trots att Jetmira Tahiri är van vid det digitala märkte hon av att det är mycket svårare att plugga på distans. I SFI-kurserna är en viktig del av betygen att kunna prata svenska i den utsträckning som kursen kräver.

– När man studerar själv måste man lägga flera timmar extra på att plugga. För att man behöver att träna på att prata svenska, man behöver lära sig nya ord och allt detta behöver man göra själv, säger Jetmira Tahiri.

Jetmira Tahiri har haft det kämpigt under pandemin men hon löste det genom att plugga flera timmar om dagen helt själv.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– I mitt hemland studerade jag till lärare och här i Sverige vill jag fortsätta med det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.