Nu är högtalarna monterade på moskén i Araby. Foto: Carl Carlert

Nu är det klart – premiär för böneutrop i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Växjö muslimer har nu fått den ljudutrustning man beställt för att kunna hålla böneutrop från moskén i Växjö. Det första utropet kommer därför att ske inför den här veckans fredagsbön.

– Vi har gjort ett litet ljudtest och det håller sig inom den decibelgräns vi har att hålla oss till, säger imam Ismail Abu Helal.

Det var tidigare den här månaden polisen gav stiftelsen tillåtelse att hålla ett utrop varje fredag. Ljudet får inte överskrida 45 decibel inomhus eller 110 decibel utomhus.

Enligt Ismail Abu Helal beräknas utropet pågå i tre minuter.

– Det känns bra att komma igång. Men det är tråkigt att vår ansökan fått så stor uppståndelse. Det hade vi inte förväntat oss, säger han.

Polisens ja till stiftelsens ansökan har lett till en stundtals häftig debatt, som förts även nationellt. 

Företrädare för stiftelsen har tagit emot många samtal och mejl efter beslutet och i ett fall har en av stiftelsens medlemmar valt att polisanmäla vad han uppfattat som hot riktade mot honom i mejl och telefonsamtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet