Foto: Stina Sandström/SVT

Ja till böneutrop i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona får tillstånd till böneutrop från minareten i Kungsmarken. Polisens utredning är nu klar.

Det kommer bli fortsatta böneutrop från minareten i Kungsmarken. Nu har polisen nämligen sagt sitt och godkänt tillstånd för utropen.

– Vi har bifallit den ansökan, precis på samma sätt som i Växjö, säger Klas Werme, rättschef i polisregion Syd till SVT Nyheter Blekinge.

– Det har varit ett ganska enkelt beslut skulle jag påstå. Särskilt eftersom kommunen tillstyrkt ansökan. Då är vi två om det.

Däremot lämnar polisen en del krav på föreningen för att böneutropen ska kunna utföras. Bland annat handlar det om att ljudet inte får överskrida 110 decibel utomhus och 45 decibel inomhus.

LÄS MER: Islamiska Kulturföreningen: ”Vi är väldigt glada”

– Samtalston ligger på 60 decibel. Så det kommer inte upplevas som något problematiskt, säger Klas Werme.

– Ett annat krav är att högtalarna ska ha en speciell riktning och vi har informerat om vilket väderstreck som det ska vara för att det ska ge så liten negativ påverkan som möjligt.

Islamiska Kulturföreningen är även själva skyldiga att kontrollera så att man inte överskrider bullergränserna.

Pratade inte med närboende

Karlskrona kommun uppmanade polisen att innan sitt beslut prata med närboende i området – men det är något som polisen valt att inte göra.

– Det beror på två omständigheter. Dels att vi inte anser att närboende är en part i ärendet och dels för att handläggningen hade dragit ut oerhört mycket på tiden om vi behövt göra det, säger Klas Werme, polisregion Syd.

Böneutropen från minareten i Karlskorna började redan i november förra året, men det visade sig att föreningen saknade tillstånd. Utropen stoppades då tillfälligt i väntan på korrekt handläggning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.