Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag knöt kvinnoorganisationen Zonta 269 band på Fredriksskansbron för att uppmärksamma våld mot kvinnor. Hör mer om manifestationen i klippet. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Manifestation mot kvinnovåld: 269 band på Fredriksskansbron i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Zonta knöt under fredagen ett orange band längs Fredriksskansbron för varje anmält fall av kvinnovåld i Kalmar kommun år 2021.

Den 25 november är det den så kallade ”Orange Day”, som instiftades av FN:s generalförsamling 1999. Det innebär att det hålls manifestationer världen över för att uppmärksamma våldet mot kvinnor.

På Fredriksskansbron hänger just nu 269 band. Banden symboliserar antalet anmälda brott vad gäller våld mot kvinnor under 2021 i Kalmar kommun. Men enligt Carina Maxson, som är president i organisationen Zonta, skulle bron kunna fyllas med fler band. 

– Mörkertalet är stort. Över 80 procent av kvinnorna som utsätts för våld anmäler inte av olika anledningar. Vi skulle kunna fylla hela bron med band för att spegla verkligheten, säger Carina Maxson.

Effekt av pandemin

Förra året hängde det 336 band på Västerportsbron. Det innebär en minskning från 2021 till 2020 vad gäller anmälda brott. Det menar Carina Maxson är en effekt av pandemin.

– Under pandemin blev kvinnorna hemma med de som utsatte dem för våld och kunde inte anmäla. Det är en effekt av pandemin att siffrorna ser ut som de gör i år.

Hör Carina Maxson, som är president i organisationen Zonta berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.