Skatten höjs med 93 öre i Tingsryds kommun

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kommunfullmäktige i Tingsryd sammanträtt på måndagskvällen står det klart att skatten höjs. Det innebär att för varje intjänad hundralapp går 22 kronor i skatt.

Den styrande majoriteten, med Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, fick där med igenom sitt förslag.

Varför höjer ni skatten?

– För att vi ser att det tryggar välfärden. Vi lägger över 15 miljoner på kärnverksamheten. och hade vi inte höjt skatten hade vi inte klarat målen och fått skära i verksamheterna, säger Mikael Jeansson (S) kommunstyrelsens ordförande i Tingsryds kommun.

Varför kommer den här höjningen nu?

– Vi har inte höjt skatten på närmare tjugo år och kostnaderna har ökat hela tiden. Vi har trixat och fixat hela tiden men nu klarar vi inte det längre.

Många kommuner har det tufft ekonomiskt och regeringen har föreslagit en ändring av kostnadsutjämningssystemet. Något som skulle skjuta till pengar till en kommun som Tingsryd.

– Det är en bonus om det kommer till vår del men vi har inte tagit med det i vår uträkning.

Tingsryd ser i prognosen för befolkningsutvecklingen att kommunen ser ut att tappa invånare. Något som också påverkar skattenivån.

– Ja det är klart att det påverkar. För varje inflyttad ger ju i runda slängar 55 000 i skatteintäkter om man utgår från skatteutjämningssystemet.

Tror ni att ni klarar att trygga välfärden?

– Ja det är därför vi gör den här skattehöjningen. Vi värnar välfärden, säger Mikael Jeansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tingsryd

Mer i ämnet