Stefan Lindskog, ansvarig för skoldatoravtalen i Växjö kommun. Foto: Växjö kommun/TT

Växjö kommun ser över sina elevdatoravtal

Uppdaterad
Publicerad

Fram till nu är det vanligt att många skolor kräver att föräldrar och elever betalar om till exempel en dator som eleven lånat hem från skolan går sönder. Men att kräva skadestånd från föräldrar kan strida mot skollagen.

– I grund och botten handlar det om ansvarstagande, säger Stefan Lindskog på Växjö kommun.

I ett nytt beslut av Skolinspektionen konstaterar myndigheten att skolor inte kan kräva föräldrar och elever på ersättning om en lånedator skulle gå sönder hemma eller på skolan.

Många skolor i Sverige kan strida mot skollagen om att skolan ska vara avgiftsfri. Nu ska bland annat Växjö kommun se över sina avtal så att de är formulerade korrekt.

– Vid ett par tillfällen har det ett hänt att elever haft sönder sina datorer och blivit ersättningsskyldiga, säger Susanne Randau, rektor på Ringsbergskolan i Växjö.

”Måste behandlas varsamt”

Växjö kommun har tidigare i höstas formulerat om sina datoravtal som numera innebär att elever täcks av en försäkring vid stöld eller oförutsedda skador.

– Läromedel måste behandlas varsamt på ett ansvarsfullt sätt. Det är klart att det inte är okej att lämna datorn i ett kafé och den blir stulen. Då görs en polisanmälan om stöld, säger Stefan Lindskog som är ansvarig för elevavtalen på Växjö kommun.

Skadegörelse

Stefan Lindskog berättar att elev och/eller vårdnadshavare kan bli ersättningsskyldiga men då ses det aktuella ärendet över i enskilda fall.

– Har skada skett avsiktligt eller på ett icke ansvarsfullt vis kan det bli en civilrättslig fråga. Självklart kan man inte kasta frisbee med sin dator.

Skillnad på fysikbok och ipad?

I takt med att digitala läromedel blir vanligare på skolan ökar medvetenheten om stöldrisken.

– Men jag tycker att det är en konstig diskussion bara för att det handlar om digitala enheter. Egentligen ska det inte vara någon skillnad om det är en fysikbok eller ipad. Man ska alltid bete sig ansvarsullt.

Nu ska bland annat Växjö kommun och dess jurister se över avtalen om huruvida det ska formuleras på ett annorlunda vis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.