Få kommuner i Kalmar och Kronobergs län har en handlingsplan för att motverka självmord. Foto: TT

Kommuner saknar handlingsplan för att förebygga självmord

Publicerad

Få kommuner i vårt område har kommunövergripande handlingsplaner för att verka förebyggande mot självmord, det visar en kartläggning som den ideella organisationen Suicide Zero har gjort. Detta trots att undersökningar visat  att kommunen, genom socialtjänsten, ofta möter människor i riskgruppen för självmord.

Varje år dör omkring 30 personer i Region Kronoberg och omkring 40 personer i Kalmar län i självmord och ungefär tio gånger så många försöker ta sitt liv.  

Kartläggningen visar att det bara är 2 av 8 kommuner i Kronoberg, Lessebo och Tingsryd, som har en handlingsplan för självmordsprevention. I region Kalmar är det bara 1 av 12, Mönsterås kommun, som har en handlingsplan.

Många har kontakt med socialtjänst

Nyligen har en sammanställning som Socialstyrelsen gjort visat att att så många som en runt en tredjedel av alla personer som begått självmord innan har haft långvariga kontakter med kommunens socialtjänst.

– Kommunen har därför unika möjligheter att rädda liv – viktigare än vi tidigare förstått. Att förebygga självmord handlar om att arbeta med psykisk hälsa i skolan eller insatser för att bryta social isolering bland äldre. Det kan också handla om utbildning om psykisk ohälsa för att vi alla ska ha bättre kunskap om hur vi kan möta en medmänniska med självmordstankar, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero, i ett pressmeddelande. 

Under 2020, när coronapendemin har pågått, har dessutom många hjälplinjer runt om i landet vittnat om att fler än någonsin kontaktar dem. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.