Inkapslingsanläggningen Clink som planeras att byggas på Simpevarpshalvön. Foto: SKB

Kommunfullmäktige sa ja till inkapslingsanläggning

Publicerad

Politikerna i kommunfullmäktige i Oskarshamn sade under måndagskvällen ja till Svensk Kärnbränslehanterings planer på att bygga en inkapslingsanläggning på Simpevarpshalvön.

– Det här är ett historiskt besked och en viktig milstolpe för oss. Det är naturligtvis både välkommet och glädjande. Det visar att Oskarshamns kommun har förtroende för SKB:s arbete och våra planer för framtiden. Det visar också att kommunen är angelägen om att frågan drivs framåt, säger SKB:s vd Eva Halldén i ett pressmeddelande.

Redan 2016 tog kommunfullmäktige ett allmänt ställningstagande för ett slutförvarssystem. Gårdagens beslut innebär att kommunen inte kommer att utnyttja sin vetorätt mot planerna. 

I inkapslinganläggningen i Oskarshamn är tanken att kärnbränslet placeras i kapslar av koppar innan de transporteras till det planerade slutförvaret i Forsmark.

Tillståndsfrågan bereds just nu på Miljö- och energidepartementet inför ett kommande regeringsbeslut. SKB har fått möjlighet att lämna in kompletterande underlag senast den 7 januari 2019. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.