Jonathan Sager utesluts från Sverigedemokraterna. Foto: SVT/Hamed Ubaidi

Kommunpolitikern Jonathan Sager utesluts ur Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Kalmarpolitikern Jonathan Sager utesluts från Sverigedemokraterna med omedelbar verkan. Det beslutet tog partistyrelsen på måndagen.

– Medlemsutskottet har föreslagit för partistyrelsen att man vill utesluta Jonathan Sager. Partistyrelsen gick på medlemsutskottets linje, något som jag har full respekt för, säger Martin Kirchberg (SD), distriktsordförande för partiet.

”Hård retorik och personangrepp”

Jonathan Sager är ledamot i kommunfullmäktige i Kalmar och har sedan tidigare varit avstängd på grund av ett personalärende inom partiet, där det gick att läsa följande:

”Det har kommit till medlemsutskottets kännedom att du ofta använder dig av en otroligt hård retorik och inte tvekar att gå till rena personangrepp.”

Är det på dessa grunder Jonathan Sager utesluts?

– Det är en del av sammanfattningen av materialet, men det är inte helheten utan mer av en rubricering, säger Martin Kirchberg (SD).

Vad innebär helheten här?

– Medlemsärenden är partiinterna, detaljer i ärendet kommer jag inte kommentera.

Överens om att avsäga sig politiska uppdrag

Enligt Martin Kirchberg (SD), som varit i kontakt med Jonathan Sager, ska de tillsammans ha kommit överens om att Sager ska avsäga sig sina politiska uppdrag i kommunen om han utesluts ur partiet.

Kontroversiella utspel

Jonathan Sager drog åt sig stor uppmärksamhet när partiet ville stoppa en sagostund för småbarn med drag queens på ett bibliotek i Kalmar 2022.

SVT har sökt Jonathan Sager utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.