Foto: Elin Landerdahl och Johannes Norlander

Kritik efter blixtinkallat möte om Hjalmarssons framtid

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget från moderaterna i Norra Tjust om att peta Harald Hjalmarsson (M) från kommunlistan röstades ned under ett kretsmöte på måndagskvällen. Nu riktar ledamoten Jörgen Andersson i Norra Tjust kritik mot att omröstningen sköttes mejlledes. – Jag förstår inte hur man kan hantera det här så slarvigt.

Efter Uppdrag Gransknings reportage om Slottsholmen i Västervik, som bland annat visar hur oppositionsrådet Harald Hjalmarsson (M) försökt mörka information i offentliga handlingar, ville den moderata föreningen Norra Tjust få Hjalmarsson petad från kommunlistans förstaplats.

Men under ett blixtinkallat möte röstades förslaget om en ny nomineringsstämma ner inom den övriga Västervikskretsen under måndagskvällen, där nio medlemmar röstade för Hjalmarsson och en emot.

Slottsholmen i Västervik

Förvånad över ”slarvig hantering”

Norra Tjust-ledamoten Jörgen Andersson menar att omröstningen skett slarvigt och att en mailkedja inte kan räknas som ett riktigt möte.

– Ett parti kan inte drivas som ett symöte, det måste skötas med kallelse, dagordning, protokoll, justerare  och anonym omröstning. Det minsta man kan begära är ett telefonmöte. Jag förstår inte hur man kan hantera det här så slarvigt, jag är förvånad, säger Jörgen Andersson.

”Hakar upp sig på teknisk detalj”

Men kretsordförande Elin Landerdahl (M) som kallade till mötet håller inte med. Hon menar att mötet hölls enligt stadgarna och att ett protokoll mejlades ut en timme efter resultatet.

– Jag hade ju självklart också velat ha ett fysiskt möte men eftersom hemställan kom i elfte timmen fanns det inte möjlighet till det. Att det inte funnits protokoll är felaktigt, det mejlade vi ut en timme efter resultatet och det borde Jörgen Andersson känna till, säger hon.

Elin Landerdahl menar att man tagit beslut tidigare genom mejl och att ingen medlem har ifrågasatt det.

– Den här kritiken förvånar mig, jag kan tycka att man hakar upp sig på en teknisk detalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slottsholmen i Västervik

Mer i ämnet