KLS Ugglarps inköpschef Paul Robertsson. Foto: TT/SVT

Kritik mot kommuners stora inköp av importerat kött

Publicerad

Väntetiderna till slakterierna är rekordlånga då många lantbrukare tvingas slakta en större del av sin besättning på grund av torkan. Grundproblemet är en för låg efterfrågan på svenskt kött och inte en fråga om kapacitet, enligt slakteriet KLS Ugglarps i Kalmar.

Enligt branschorganisationen Svenskt kött är i dag 40-50 procent av det kött som serveras i offentliga måltider importerat.

Kalmar läns största slakteri, KLS Ugglarps, är kritisk till kommunernas stora inköp av importerat kött.

– Kommuner säger sig värna om djuromsorg, men när det kommer till kritan väljer de det billigaste alternativet, alltså importerat kött, säger inköpschef Paul Robertson.

– Det är efterfrågan på färskt svenskt kött som är låg och som behöver bli större för att lantbrukarna ska få större ekonomiska marginaler. Kommunerna kan stödköpa svenskt kött, deras inköp skulle göra skillnad.

Lång väntetid på slakt

Årets ihållande torkperiod har varit mycket påfrestande för lantbrukarna. Foderbristen har lett till att väntetiderna hos slakterierna ökat mycket. Men det är inte torkan som är det grundläggande problemet, menar Paul Robertson.

– Visst är det extremt år, men lantbrukare räknar och lever med varierande väderlek. Huvudproblemet är att bönderna har fått mycket sämre ekonomiska förutsättningar för att bedriva sina verksamheter. Större efterfrågan på svenskt kött skulle därför hjälpa, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

överskott av kött

Mer i ämnet