Foto: Maja Suslin/TT

(M) i Kalmar län vill frysa in lokalproducerat kött

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Kalmar län föreslår att landstinget köper lokalproducerat kött för att stötta lantbrukare. Köttet ska frysas in och användas under hösten.

Många lantbrukare kan tvingas nödslakta sina djur på grund av årets extremtorka. Foderbrist och uteblivna skördar slår hårt mot lantbrukare och nu föreslår Moderaterna i Kalmar län att stödköpa lokalproducerat kött för att frysa ner och sedan använda i landstingets verksamheter under hösten.

– Vi vet att vi kommer konsumera en viss mängd kött fram till nyår och då skulle vi kunna köpa det redan nu. Det kommer därför inte bli någon utökad kostnad utan det handlar om engar som ändå skulle gå åt, säger Malin Sjölander (M), oppositionsråd i Kalmar läns landsting

överskott av kött

Ser det som välgörenhet

För att genomföra förslaget behöver man räkna ut hur mycket kött som behövs och se över vilka möjligheter som finns för att frysa det Eventuellt kan fryskapaciteten behöva ökas genom att hyra extra frysrum, vilket skulle innebära en extra kostnad.

– I så fall får vi se det som välgörenhet för de lokala lantbrukare vi har i länet, så att de kan fortsätta ha en livskraftig verksamhet i framtiden. Den satsningen vi gör tillfälligt kommer löna sig i framtiden i form av att lantbrukare inte tvingas stänga sina verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

överskott av kött

Mer i ämnet