Arkivbild på svenskt kött. Kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S). Foto: TT/SVT

Västervik inför mer kött på menyn för att hjälpa bönderna

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun har tillsammans med LRF tagit fram en handlingsplan för att hjälpa bönderna efter sommarens svåra torka. En av de första åtgärderna är mer kött på menyn i skolor och på äldreboenden under hösten.

Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun, berättar att situationen för lantbrukarna i länet är mycket kritisk, och att flera köttbönder han pratat med är uppgivna. För att stötta bönderna har Västerviks kommun ändrat på matsedlarna hos sina egna kök.

– Vi har ett antal skolor och äldreboenden som vi kan påverka. I dag har vi en upphandling som medger ungefär 96 procent svenskt kött, vilket gör att vi kan ändra på menyerna och köpa mer kött för att se till att få fart på slakterierna, säger Tomas Kronståhl.

överskott av kött

Vill satsa på fryst kött

Utöver att öka andelen kött bland rätterna på kommunala menyer ser Västerviks kommun nu över kylmöjligheter och möjligheterna att köpa kött och förvara.

– Vi vill också kunna erbjuda bönder att låna eller hyra frysutrymmen för att kunna sälja kött längre fram, säger Tomas Kronståhl.

”Värsta som kan hända”

Han berättar också att handlingsplanen inte nödvändigtvis kommer att ge ökade kostnader för kommunen, men att de inte heller är främmande för att skjuta till pengar om det skulle behövas i framtiden.

– Det absolut värsta som kan hända, i mitt tycke, är att vi tvingas avliva och gräva ner djur. Det får inte hända, säger Tomas Kronståhl.

Miljöpartiet: ”tvärtemot det vi står för”

Kött är ett livsmedel som påverkar miljön väldigt mycket, så att öka konsumtionen är inte helt utan problem. Anna Bodjo (MP), ledamot i kommunstyrelsen i Västervik, håller dock med om kommunen behöver göra vad de kan för att hjälpa bönderna.

Foto: Peter Magnuson/SVT

– Vi har en tydlig ståndpunkt i att vi vill minska köttkonsumtionen så det här blir lite tvärtemot det vi står för, men det här är en krissituation och utifrån det är ett riktigt beslut att fatta. Eftersom vi redan har så pass hög andel svenskt kött är den svår att öka, och då blir utvägen att temporärt öka andelen kött, säger Anna Bodjo (MP), ledamot i kommunstyrelsen i Västervik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

överskott av kött

Mer i ämnet