Foto: TT bild/SVT Design Ebba Soprani

Kronoberg kan bli först i landet med vårdval inom BUP

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan den som exempelvis behöver göra en ADHD-utredning i Kronoberg välja att göra det hos en privat aktör. Om beslutet fattas i veckan blir Kronoberg först i landet med ett så kallat vårdval inom specialiserad barn- och ungdomspsykiatri.

Mikael Johansson är moderat och ordförande i regionstyrelsen. Han tror på vårdvalet.

– Vi har ju under flera år haft långa köer med flera hundra barn och ungdomar som väntar på en utredning och att få hjälp på BUP. Kan vi då få fler utförare som hjälper till att kapa de här köerna så kommer våra barn och ungdomar att få hjälp mycket tidigare, säger Mikael Johansson (M) som är ordförande i regionstyrelsen till SVT Nyheter Småland.

Frågan om att privatisera delar av BUP var aktuell under valrörelsen och samtliga Allianspartier står bakom idén. När regionstyrelsen röstade i frågan fick Alliansen stöd av Sverigedemokraterna och det ser därför ut att gå igenom vid regionfullmäktiges möte 18-19 juni.

Inte oroad av att göra

Att det är första gången någonsin som just den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin läggs ut på vårdval är inget som oroar Mikael Johansson.

– Inte egentligen. Man har privata aktörer som är inne och hjälper till i andra regioner. Men vi vill ju ha detta så att den enskilde själv ska få välja. Har man ett vårdavtal så måste de patienterna gå till den privata. Vi vill att var och en själv ska få välja och då är vårdval det allra bästa, säger Mikael Johansson.

Oppositionen: ”Rimligare att satsa på första linjen”

I region Skåne pågår just nu en utredning om vårdval inom hela psykiatrin. Men det är oklart om BUP blir en av de delar som kommer att omfattas av ett vårdval i Skåne. I Region Stockholm finns vårdval för barn och unga med lättare och medelsvår psykisk ohälsa. Och det största oppositionspartiet i Region Kronoberg har varit inne på liknande tankar.

– Jag förstår att man vill komma åt att barn och unga snabbare ska komma till, där är vi överens. Men då vore det rimligare att satsa på första linjen och första bedömningen där många upplever att det tar tid. BUP är ju steget efter första bedömningen och det tror jag inte kommer att lösa problemen, säger Henrietta Serrate (S) som är 2:e vice ordförande i regionstyrelsen i Kronoberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer