Från och med vecka 26, i slutet på juni, släpper Region Kronoberg på alla över 18 år att boka in sig för en vaccination Foto: TT/Montage

Kronoberg öppnar vaccinbokning för alla över 18 efter midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Efter midsommar öppnar Region Kronoberg upp vaccinbokningen för hela den vuxna befolkningen. Det meddelade vaccinsamordnare, Lena Andersson Nazzal, under fredagens presskonferens.

Region Kronoberg har fattat ett nytt beslut kring tidsplanen för att öppna vaccinationsbokningen för åldersgrupper.

I dagsläget kan de som är 50 år eller äldre boka sig för covidvaccinering. Nästa vecka, vecka 24, öppnar tidbokningen för de som är 45 – 49 år. Därefter, vecka 25, kan 40-44-åringarna boka sig och vecka 26, måndagen efter midsommar, öppnar vaccinationsbokningen för den stora åldersgruppen 18-39 år.

– Prioriteringen utgår ifrån risken för allvarlig sjukdom och död. Det är åldersrelaterat ner till ungefär 40 år, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

Nästa vecka planerar regionen att ge 16 000 doser, det är det högsta antalet doser som hittills getts under samma period i vaccinationsprocessen.

Når en milstolpe

På fredagsförmiddagen hade 49,9 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos med covidvaccin.

– Vi kommer nå 50-procentsmålet under dagen eller möjligtvis imorgon. Vi har då nått den milstolpen att 50 procent av den vuxna befolkningen är vaccinerad, säger Lena Andersson Nazzal.

Hittills har totalt 124 500 doser har getts, 79 400 av dessa är dos 1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet