Foto: TT/SVT

Region Kronoberg vill förhindra självmord med ny kampanj

Publicerad

Det är många som mår dåligt under jul- och nyårshelgen. Därför satsar nu Region Kronoberg på att sprida kunskap om psykisk ohälsa och självmord.

Under högtider och långhelger på vintern så är det vanligt att må psykiskt dåligt. Därför gör nu Region Kronoberg en informationskampanj för att människor ska våga prata om psykisk ohälsa.

– Vi vill uppmana människor att hjälpa varann att må bättre och våga fråga. Det akuta tillståndet som leder till suicid är övergående. Det är viktigt att människor får vara en del av en social gemenskap, säger Mikael Öberg (MP), ordförande i folkhälsoberedningen i ett pressmeddelande.

Sprider informationsfilm

Två av tre som begår självmord varje år är pojkar eller män. För att hindra att det går så långt som till självmord sprider nu Region Kronoberg information bland annat genom klipp som ”stör döden” som handlar om att förändra tankar och beteende.

– Man minskar risken för suicid om man visar att man bryr sig och vågar fråga, säger Jonas Ericsson, regional samordnare för suicidprevention i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer