Kungsfasanen hör hemma i centrala Kina, men förekommer även i Frankrike och Tjeckien. Foto: Wikimedia commons

Förvildade kungsfasaner kan ställa till problem i skogen

Publicerad

I skogarna utanför Högsby och Mönsterås kan kungsfasaner ha etablerat sig. Nu har länsstyrelsen fått tillåtelse att jaga den främmande arten.

Kungsfasanen som lever vilt i östra Asien, framförallt i Kina, hör inte hemma i den svenska naturen. Men nu finns misstanke om att en eller flera kungsfasaner bor i skogarna kring Högsby och Mönsterås och länsstyrelsen har fått tillåtelse av Naturvårdsverket att jaga dem.

Under förra året kom det in tre olika rapporter om att kungsfasan skådats i trakterna kring Högsby och Mönsterås. Eftersom de sågs på olika platser är det inte troligt att det bara handlar om bara en individ.

– Vi har inte fått in några rapporter i år så vi vet inte om de fortfarande finns kvar, säger Lina Tomason, biolog vid Länsstyrelsen i Kalmar län.

Konkurrerar med andra fåglar

Om det är så att det finns vilda kungsfasaner här kan det ställa till problem.

– Det är en revirstark fågel som är mer aggressiv än en vanlig fasan. Teoretiskt sätt kan de konkurrera med andra fåglar och störa faunan. De kan bli ett hot.

Länsstyrelsen har inte tagit något beslut om de kommer att bedriva någon jakt eller inte. Men de har ansökt om tillstånd hos Naturvårdsverket och fått klartecken.

Får skjuta 20 fasaner

Länsstyrelsen har tillstånd att skjuta 20 fåglar. Naturvårdsverket såg ingen anledning till att inte tillåta jakt.

– Vi vet vad som kan hända om en främmande art etablerar sig och vi vill inte chansa. Vi vill stoppa det i tid, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Lupin och spansk skogssnigel är två exempel på främmande arter som inte stoppades i tid.

Det hör inte till vanligheten att det kommer in rapporter om att någon sett kungsfasanen i det vilda. Hanarna känns igen på sin svartvita mask i runt ögonen

De brukar användas som prydnadsdjur och troligtvis är det en fasan som släppts ut eller som rymt.

Länsstyrelsen har inte tagit något beslut än om det blir någon jakt eller inte på kungsfasan.

– I nuläget vet vi inte om de finns kvar eller om de har självdött, säger Lina Tomason

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.