Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör i klippet Tessan Jigfjord från Missing People berätta om sökinsatsen i Alvesta. Foto: Kajsa Oscarson

Kvinna försvann spårlöst på tågresa – här startar sökarbetet i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

I söndags försvann en 49 årig kvinna från ett tåg som var på väg från Stockholm till Malmö. Polisen är nästan säkra på att hon klivit av i Alvesta men här slutar spåren. Missing People inledde sin sökinsats idag.

Missing Peoples sökinsats inleddes idag i Alvesta.

Varför inleder ni sökinsats först idag?

Idag är första dagen vi kallar in allmänheten. Vi som är aktiva inom Missing People har redan varit ute och sökt i veckan tillsammans med anhöriga, säger Tessan Jigfjord från Missing People.

Igår kväll bedömde sig polisen vara 99.9 procent säkra på att kvinnan stigit av tåget i Alvesta. De vet inte vad som hänt, men hennes bagage saknades och hennes telefon hittades på sätet där hon suttit. Efter en undersökning av telefonen kan man konstatera att en kartsökning har gjorts över Alvesta.

SVT Småland har pratat med kvinnans anhöriga som berättar att hon inte har någon anknytning alls till vare sig Alvesta eller Småland.

Hur kan ni vara så säkra på att det är i Alvesta hon steg av?

– Vi har pratat med andra passagerare på tåget som steg på i Nässjö som såg kvinnan sitta i tågvagnen. Men när tåget stannade i Hässleholm var kvinnans säte tomt, säger Mats Thimgren, förundersökningsledare hos polisen.

Kollar bilder från tågstationer

Samtidigt utesluter inte polisen andra möjligheter. De har gjort en nya begäran om bilder från Linköping station.

– Vi tror forfarande starkast på Alvesta men vi vill utesluta att hon har tagit tåget tillbaka norrut, därför har vi begärt bilder från Linköping. Men det är inget vi har hunnit få ännu, säger Mats Thimgren.

Missing People kommer påbörja sin sökinsats i terrängen utanför Alvesta och sedan jobba sig cirkulärt utåt. Allmänintresset är stort och spridningen på sociala medier slår rekord. Efterlysningen är delad 8000 gånger hittills.

– Det underlättar ju så klart sökarbetet. Om du har fyllt 18 år kan du anmäla dig i vårt skallgångsregister och hjälpa till att söka, säger Tessan Jigfjord.

I en tidigare version av denna artikel stod det att den 49-åriga kvinnan hittats vid liv, detta stämmer inte. I slutet av juli hittade polisen en kropp som sannolikt är den försvunna kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer