Foto: SVT Grafik

Uppfödare skyller på personalen

Publicerad

Han var inte själv på plats vid lastningen och personalen kunde tydligen inte räkna till 15. Så förklarar hönseriägaren Dragan Jelsic i Vislanda varför 800 för många kycklingar stuvades in i slakttransporten ner till Skåne. Vid framkomsten hade en fjärdedel av lasten, över tolv hundra kycklingar, kvävts till döds.

Dragan Jelsic driver två anläggningar för kyckling- och äggproduktion i Alvesta kommun. Äggfabriken i Hjortsberga besöktes senast 2011 av länsstyrelsens djurkontrollanter som då enbart fann några mindre anmärkningar, bland annat för tunt strötäcke och brist på dagsljus i värpstallarna. De bristerna åtgärdades snabbt.

Kycklinguppfödningen i Vislanda kommer länsstyrelsen däremot att besöka för första gången först nu när SVT avslöjat förhållandena när kycklingar från uppfödningen transporterades till slakt, bekräftar djurskyddshandläggare Louise Olsson för Smålandsnytt.

Hon vill däremot inte uttala sig om det inträffade kommer att leda till rättsliga åtgärder mot uppfödaren.

Inga allvarliga anmärkningar

Innan Länsstyrelsen 2009 övertog djurskyddsansvaret från kommunerna gjorde djurskyddsinspektören Ejvor Oskarsson från Alvesta kommun en inspektion av Vislandaanläggningen 2007 eller 2008.  Inte heller det resulterade i några allvarligare anmärkningar.

– Jag är förvånad över vad jag hör om kycklingtransporterna eftersom jag upplevde att Dragan Jelsic var kunnig och skötte sina kycklingar väl, säger Ejvor Oskarsson.

Däremot berättar hon att en planerad inspektion av lastning av slaktklara kycklingar med hjälp av en lastningsrobot aldrig blev av eftersom lastningen skedde nattetid, utanför hennes kommunala arbetstid.

Skyller på personalen

Dragan Jelsic skyller trängseln och de många döda kycklingarna vid slakttransporten 20 november i år på sin inhyrda lastningspersonal och på transportören som enligt honom har mer än 20 års erfarenhet.

– Jag firade min sons födelsedag och var inte själv på plats men tydligen kunde personalen inte räkna till 14 eller 15. ( maxantalet slaktkycklingar per bur reds. anmärkning) Därför blev det kanske lite för många kycklingar i några av burarna, säger han.

Men han medger att hans eget slarv gjorde att kycklingarna som skickades till slakt i november var tre, fyra dagar äldre och därmed också större och tog mer plats än vad som angavs i transportdokumenten.

– Men det var plockningspersonalen som själva tog beslutet att också skicka med de 800 kycklingar som återstod när transporten var lastad, säger han.

På frågan om varför han också uppgav för låg ålder på kycklingar som skickades till slakt en vecka tidigare svarar Dragan Jelsic:

– Är du ute efter sensation, eller vad är det. Jag vill inte prata med dig!

Därefter avslutar han samtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar kycklingtransporterna

Mer i ämnet