Efter tiggerihärvan i Växjö – kyrkan ska bli bättre på att upptäcka människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det kommit fram att en tiggeriliga utnyttjade kyrkans härbärge i Växjö som bas ska kyrkans personal få bättre vägledning i att uppmärksamma misstänkt människohandel. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Flera av de inblandade i den stora tiggerihärvan, där sex Bulgariska män dömdes för människohandel, besökte dagligen Svenska kyrkans Diakonicentrum i Växjö. Trots att personalen hade viss inblick i vad som pågick inom gruppen så ingrep de inte.  

Nu vill Nationella Kyrkokansliet i Uppsala att personal inom Svenska kyrkan ska få mer vägledning för att bli bättre på att uppmärksamma människohandel. 

– Det är uppenbart att det finns behov av att få tydligare riktlinjer och metoder när vi nu möter dem som har kriminella avsikter, säger Jan Sjögerud, Svenska kyrkans handläggare i frågor som rör EU-migranter till Ekot

På härbärget i Växjö märkte personalen att det fanns en hierarki inom gruppen av EU-migranter och att pengarna från tiggeriet samlades in. Men de som tiggde gav aldrig några signaler om att de var utsatta för hot och våld menar Åsa Ingvert som är pastoralchef i Växjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.