Misterhult tänker i nya banor för att locka fler män till församlingen Foto: Petr David Josek/TT

Kyrkan ska locka män – med pubrunda

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan i Misterhult testar ett nytt grepp för att locka fler män till församlingen: En pilgrimsvandring i Skottland mellan olika pubar.

Resan ska genomföras sommaren 2018, men redan nu har Misterhults församling påbörjat planeringen. Vandringen riktar sig bara till män, och kommer inte likt konventionella pilgrimsvandringar att gå från kyrka till kyrka – utan från pub till pub på den skottska landsbygden.

– Jag har varit där tidigare. Det är en mysig miljö. Du går på landsbygden och bor på små pubar och bed and breakfast. Och det är enkelt med språket, säger Karin Sanell, församlingspräst i Misterhults församling till tidningen.

Ska locka män

Vandringen kommer att pågå under fem-sex dagar, och under tiden finns möjlighet att diskutera livets stora frågor och det finns tid för eftertanke, som vid en vanlig pilgrimsvandring.

Tanken med resan är att locka fler män till kyrkans aktiviteter, och särskilt ett antal nyblivna änkemän som Karin Sanell har kontakt med i församlingen.

– Det är mest kvinnor som är med i de olika grupperna vi har, som syföreningen och bibelstudier. I kören finns det män med, men kvinnorna är fler, säger Karin Sanell.

– De jag hade i åtanke när jag kom på idén var män som blivit ensamma. Det kanske är lättare för dem om det inte bara är par på resan. Det här var ett sätt att bredda kyrkans utbud.

Inte orolig för pilgrimsfylla

Trots att vandringen går från pub till pub är Sanell är inte orolig för att alkoholen kommer att bli huvudsyftet för resenärerna.

– När man går den klassiska pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela i Spanien funkar det också så att man går, och på kvällen äter man mat och kanske tar ett glas vin. Det är klart att det inte ska drickas för mycket, men det är jag inte orolig för. Att dricka alkohol och sen gå tre mil dagen efter är en urdålig idé, säger hon.

Redan nu har fyra personer anmält intresse, och fler har hört av sig och vill följa med efter att initiativet uppmärksammat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.