Läckande vrak utanför Öland ska saneras för 11 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Fartygsvraket Finnbirch som ligger på Östersjöns botten utanför Öland ska tömmas helt på olja. Det har Havs- och vattenmyndigheten beslutat. Saneringen beräknas kosta 11,5 miljoner kronor.

I december förra året upptäckte Kustbevakningen att vraket efter fartyget Finnbirch, som förliste en stormig novemberdag 2006, läcker olja. Den bunkertank man lokaliserat läckan till innehåller upp till 85 000 liter olja, vilket motsvarar 30 villatankar.

– Vi kommer att undersöka och tömma vraket som ligger cirka 12 nautiska mil öster om Öland. Vraket läcker just nu och Kustbevakningen håller oljan under kontroll medan HaV med stöd av Naturvårdsverket förbereder en tömning av den olja som finns kvar, säger Frida Åberg, utredare vid enheten för havsmiljöförvaltning, på Havs- och vattenmyndigheten.

Arbetet med saneringen startar redan om ett par veckor och målet är att vara färdiga innan november månads slut.

30 gamla vrak ska saneras

Att fartyget nu helt ska tömmas på olja och så kallat spökgarn är ett led i ett arbete att sanera 30 miljöfarliga vrak i haven runt Sverige, som initierades av regeringen 2017. Beslutet innebär att staten satsar 25 miljoner kronor om året i tio år för att minska miljöriskerna från gamla vrak.

Det här fartyget förliste 2006 – Varför saneras oljan först nu?

– De flesta av vraken på vår lista att åtgärnda är faktiskt mycket äldre än så. Det har inte funnits något tydligt sätt att fördela ansvaret och inte heller tekniker för att jobba på de här djupen tidigare. Just det här fartyget tömdes i samband med förlisningen på det man kunde komma åt då. Det vi gör nu är att vi tar ut det sista man inte kunde lösa 2006. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer