Grundvattnet lågt inför sommaren – värre än förra året

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna är fortsatt mycket låga. På många platser i Småland är de lägre än de var samma tid förra året. Den lilla nederbörd som fallit under våren har inte påverkat nämnvärt.

De nya kartorna från SGU, myndigheten som är ansvarig för mätningarna  visar att i de små magasinen är grundvattnet mycket under det normala för årstiden i delar av vårt område.

Små och stora magasin

Myndigheten delar upp mätningarna i små och stora magasin. De små magasinen lagrar mindre vatten och de flesta med egen brunn får sitt vatten därifrån och det skulle behövas mycket regn för att det inte ska bli problem med sinande brunnar även i år.

– Det är inte särskilt sannolikt att grundvattennivåerna höjs den närmaste tiden. Det normala är att nivåerna sjunker under sommaren. Värmen göra att vattnet avdunstar och växterna tar också upp mycket vatten, säger Bo Thunholm på SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Några år av erfarenhet

I de stora magasinen, där många kommuner hämtar dricksvattnet, ligger nivån under det normala i stora delar av vårt område. Samtidigt är många kommuner nu betydligt mer förberedda än var de var för några år sedan.

Karta över de stora magasinen Foto: SVT Design

– Det är ett par år av erfarenhet. Det har gjort att man rustat sig beredskapsmässigt, sett över sina vattentäkter och haft informationskampanjer. Det gör att man är mer rustad nu än för ett par år sedan, säger Henrik Andersson, enhetschef Länsstyrelsen i Kalmar.

Bevattningsförbud ser olika ut

Fem kommuner, Borgholm, Mörbylånga, Emmaboda, Hultsfred och Högsby har redan infört bevattningsförbud men för en del av kommunerna handlar det en försiktighetsåtgärd.  

– Blir det en svalare och blötare sommar så kan de istället häva bevattningsförbudet, säger Amie Ringberg, vattenhandläggare Länsstyrelsen Kalmar.

Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.