Kamelen Törsten och kampanjen Vattensmart återkommer även i år. Foto: TT och bild ur kampanjen

Kamelen Törsten återkommer 2019

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar och Kronobergs län återanvänder ”Vattensmart” med kamelen Törsten i spetsen. Och i år är båda två länens alla kommuner med i kampanjen.

– Kampanjen har varit bra, många kommuner uppvisar besparingar på förbrukning på mellan 15 och upp till 20 procent, 2016 till 2017, säger Henrik Andersson, enhetschef på vattenenheten på länsstyrelsen i Kalmar.

Tips till privatpersoner

På Vattensmarts facebooksida ger man tips på hur privatpersoner kan spara vatten och minska sin förbrukning. Förutom privatpersoner använder även turism- och campingbranschen sig av att spara vatten, då där finns tillfälliga men stora uttag av vatten.

Hur mycket kan en sådan här kampanj påverka?

– Som jag sa kan man minska uttagen i de allmäna vattennäten med 10-20 procent är det väldigt bra att ha när det krisar med de sista dropparna på hösten, säger Henrik Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.