Lägre lön efter nattpassen väntar personal i Region Kronoberg. Foto: Tore Meek/TT

Lägre lön för nattarbete inom Region Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer vårdpersonal inom region Kronoberg få mindre pengar i plånboken efter jobb på obekväma arbetstider. Lågavlönade yrkesgrupper, som undersköterskor och skötare, drabbas mest.

Hösten 2018 beslutade region Kronoberg att tillfälligt höja OB-tilläget för för all personal med 60 procent över ordinarie ersättning. Beslutet gällde då fram till mars 2020.

I dag beslutade Region Kronoberg att tillfälligt förlänga höjningen, men bara för vissa yrkesgrupper. Det handlar om sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, biomedicinska analytiker och medicinska sekreterare som även fortsatt kommer få extra mycket OB-tilläg. Dock något lägre än tidigare, 50 procent över ordinarie OB-tillägg.

”Problem med bemanning”

Satsningen gäller i tre år och kommer kosta 17-19 miljoner kronor om året, uppger Sven Sundesson (C) ordförande i regionstyrelsens personalutskott.

– Vi lyfter ut de yrkesgrupper där vi har problem med bemanning för att göra det mer attraktivt.

Slopar extra OB för undersköterskor

För undersköterskor och skötare slopas den extra OB-ersättningen helt.

Är deras arbete på obekväma arbetstider mindre värt?

– Det ska inte uppfattas som det, men jag förstår att det kan uppfattas så. Vi vill göra tydligt att vi har problem att rekrytera vissa arbetsgrupper och det är bättre att lägga pengarna på vår personal än att hyra in. Bland till exempel undersköterskor har vi inte de rekryteringsproblemen, säger Sven Sundesson.

Socialdemokraterna ville istället att den extra ersättningen på 60 procent skulle bli permanent, vilket skulle kostat skattebetalarna ytterligare 25 miljoner kronor per år.

– Jag tror det är mycket mer värt. Att vi blir attraktiva arbetsgivare, när personalen blir uppskattad och belönad för sitt arbete, säger Henrietta Serrate (S), oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.