Åsikten, som boendet kallas, invigdes hösten 2013. I husen finns både trygghetsboende och vård- och omsorgsboende. Det är framförallt till trygghetsboendet som efterfrågan på platser är stor. Mellan 150- 200 personer köar just nu.
– Det stämmer att vi har en lista med så många personer som har anmält intresse till Åsiktens lägenheter, säger Jan Bernhardsson, förvaltningschef tekniska förvaltningen Ljungby kommun.
Det är blandade känslor kring köerna.
– Jätteroligt att vi har lyckats med ett attraktivt boende, men också frustrerande att vi inte kan få fram fler platser, säger Bo Ederström (M) ordförande i socialnämnden.
Tar lång tid att bygga nytt
Åsikten ligger ett promenadavstånd från centrala Ljungby och för en aktiv pensionär finns det mesta man kan tänka sig. Möjlighet till socialt umgänge, träningsmöjligheter, bastu och restaurang för den som vill ha maten serverad.
– Det är ett påtagligt tryck att många äldre vill bo på trygghetsboende. Personligen är jag också väldigt angelägen om att få till fler trygghetsboenden för personer som flyttar dit lämnar sin bostad och kan lätta på ordinarie bostadsmarknaden, säger Bo Ederström.
– Det är en lång process innan ett nytt boende kan byggas. Men vi håller på att undersöka möjligheten att bygga ett till trygghetsboende, men vi kommer inte att kunna erbjuda ett boende liknande Åsikten inom närtid, säger Bo Ederström.
Olika boendeformer
Trygghetsboende: Boende för äldre som är för friska för äldreboendet men som vill ha mer trygghet och social samvaro än vad de får i sitt nuvarande hem.
Äldreboende: Boende för den som har stora omvårdnadsbehov. Här finns personal på plats dygnet runt.
Servicehus: Som en vanlig lägenhet men det finns tillgång till gemensamma lokaler och vissa aktiviteter.
Korttidsboende: Ett tillfälligt boende med personlig omvårdnad. Hälso-och sjukvårdsinstanser ingår.
Särskilt boende: Samlingsnamn för äldreboende, servicehus och korttidsboende. Kan också kallas vård- och omsorgsboende.
Källa: Socialstyrelsen