På kort tid har flera allvarliga isolyckor inträffat i Sverige. Regioner och olika myndigheter uppmanar nu allmänheten att motstå frestelsen och inte ge sig ut på isarna. Foto: Johan Nilsson/TT

Länsstyrelsen uppmanar allmänheten: Håll er borta från isarna

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har många vistats ute på isarna i Kronobergs län. Men på grund av att veckans vårväder gjort isarna svaga, samt med drunkingsolyckorna i Jönköpings län i åtanke, går nu Länsstyrelsen i Kronobergs län ut med en uppmaning till allmänheten att inte beträda isarna.

– Människor är ute på isarna i bland annat södra och norra Bergundasjön, Helgasjön och Toftasjön. Med anledning av drunkningsolyckan i Sävsjö den här veckan vill vi gå ut med den här informationen, säger Johan Smedin tjänsteman i Beredskap för Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Efter SVT Nyheters samtal med Johan Smedin blev det känt att den man som gått igenom isen på Vidöstern i Värnamo under söndagseftermiddagen omkommit.

– Vi har mycket svaga isar i hela länet, vi vill inte se några fler sådana här händelser, säger Johan Smedin.

Även Värends Räddningstjänst och Sjöräddningssällskapet avråder allmänheten från att beträda isarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer