Förra veckans dom från högsta förvaltningsrätten föll ner som en bomb för alla som använder drönare för att fotografera och filma från luften.
Enligt domen ska drönare betraktas som övervakningskameror, vilket innebär att det krävs tillstånd från den lokala länsstyrelsen för att få använda dem på, som det heter, ”platser där allmänheten har tillträde”.
Vissa platser känsligare än andra
Det skulle exempelvis kunna vara ett torg, ett publikt evenemang eller ett bostadsområde. Att använda drönare med kamera på slutna platser, exempelvis på en skola, på en arbetsplats eller över ett industriområde dit allmänheten inte har tillträde är däremot okej.
– Vissa platser är typiskt sett mer integritetskänsliga än andra. Generellt handlar det om platser som man inte förväntar sig att bli övervakad på. Är man ute och går i skogen förväntar man sig inte att bli kameraövervakad, då blir ett större intrång mot integriteten än när man är i en butik till exempel. Men man får pröva utifrån platsen, säger Louise Jeppsson, chef för rättseneheten på länsstyrelsen i Kronoberg.
Fått frågor från mäklare och skogsägare
Det är länsstyrelsen som tar emot och prövar tillstånd om att få bedriva kameraövervakning. Redan nu har länsstyrelsen i Kronoberg fått många frågor från allmänheten och företag som använder sig av drönare för fotografering.
– Vi har fått frågor från mäklare, och en del företag som till exempel vill filma området där företaget ligger. Sen har vi fått frågor från markägare, drönare är tydligen ett rätt bra verktyg för att övervaka sin skog, säger Louise Jeppsson.
I slutändan ska en enskild bedömning göras från fall till fall, säger hon, men än så länge har länsstyrelsen i Kronoberg inte fått in någon ny ansökan om tillstånd för drönare, och därför finns ännu ingen praxis i hur man gör bedömningen.
Ska vara brottsförebyggande syfte
I Kalmar län har länsstyrelsen bara lämnat ett tillstånd till drönare med kamera: Till räddningstjänsten i Västervik, när de bedriver övningsverksamhet med drönare.
– Huvudpunkten som står i lagen är att det ska vara brottsförebyggande eller olycksförebyggande eller andra särskilda ändamål, säger Peter Lind, chef för rättsenheten på länsstyrelsen i Kalmar.
Svårt med tillsyn
Efter fredagens dom är användning av kameradrönare på allmän plats utan tillstånd alltså ett brott. Den som bryter mot kameraövervakningslagen riskerar allt från böter till fängelse i upp till ett år.
Hur länsstyrelsen, som har ansvar för att lagen om kameraövervakning följs, ska sköta tillsynen när det gäller drönare är en annan nöt att knäcka.
– En övervakningskamera sitter ju fast. Drönare kan vara lite överallt, så det kan bli praktiskt svårt att genomföra tillsynen, säger Peter Lind.