Billiga huspriser på landsbygden kombinerat med skriande bostadsbrist har gjort att nergångna hyresfastigheter som den i Kolsrum uppstått i flera kommuner, säger Felix Everbrand. Foto: Kaisa Lappalainen

Länsstyrelsens utredare: Risk att människor blir fast i dåligt boende

Uppdaterad
Publicerad

De låga huspriserna på landsbygden har gjort att det varit lätt att bli ägare till ett hyreshus. Problemet är att husen många gånger är nedgångna och underhållet eftersatt. Och de som flyttar in riskerar att bli fast i ett dåligt boende, säger Felix Everbrand, samordnare på enheten för social hållbarhet på länsstyrelsen i Kalmar.

Hon är en av författarna till den bostadsmarknadsanalys för Kalmar län som länsstyrelsen publicerade förra året. Där konstateras att det råder bostadsbrist i alla kommuner i Kalmar län.

Man skriver också att det, trots de senaste årens byggboom, fortfarande byggs alldeles för lite bostäder anpassade till dem som behöver det mest: De med låga inkomster.

Utsatta bostäder

Få investerar i renoveringar

Det, tillsammans med låga huspriser i kommuner som Högsby, har öppnat upp en gyllene möjlighet för den som vill bli privat hyresvärd.

– Vi har haft en i princip obefintlig befolkningsutveckling på landsbygden i Kalmar län. Då har det blivit undermåliga hyreshus lediga som har kunnat köpas upp av människor som sen har haft möjlighet att tjäna pengar på dem. När sen befolkningsökningen kom, så har man kunnat hitta hyresgäster men inte skött underhållet, säger Felix Everbrand.

Samma låga huspriser gör att renoveringar av fastigheterna inte går att räkna hem i en värdeökning på huset, och många gånger är det svårt att få banklån. Det skapas en ond spiral där huset förfaller mer och mer, samtidigt som de som akut behöver en bostad fortfarande vill hyra.

Finns i alla länets kommuner

Omfattningen av det här fenomenet är inte jättestor, säger Felix Everbrand, men denna typ av hyreshus – och hyresvärdar – går att hitta i alla länets kommuner. Och ofta befolkas husen av personer med svag ekonomi som har svårt att komma in på den ordinarie bostadsmarknaden.

Är det här ett problem då?

– För de människor det drabbar är det ett givetvis ett problem. Folk har all rätt i världen att ha en sämre ekonomi, men möjligheten för dem att komma vidare är mindre och då kanske man blir fast i de här lägenheterna som är undermåliga, säger hon.

Befäster utanförskap 

Det riskerar även att cementera utanförskapet: Människor som redan har svårt att hitta sysselsättning får bosätta sig på ställen långt från centralorten där det inte finns några arbetstillfällen och dåliga kommunikationer, säger Felix Everbrand.

– De behöver ju komma in och känna sig som en del av det större samhället, och inte bara bli utfasade till något där ingen annan vill bo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utsatta bostäder

Mer i ämnet