”Katarina” har flera gånger blivit slagen och biten i sitt yrke. Foto: SVT

Lärare blev slagen och kallad ”hora” och ”kärringjävel”

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningar om hot och våld i skolan ökar. ”Katarina” är en av lärarna som blivit utsatt för fysiska och psykiska kränkningar på jobbet.

”Katarina”, som egentligen heter någonting annat, har jobbat som högstadielärare i över 20 år på olika skolor runt om i Småland.

Hon tycker att attityden i skolmiljön är tuffare nu, än vad den var när hon började jobba. Hon upplever att elever inte har samma respekt för sina lärare längre.

Hot och våld i skolan

– Jag har blivit kallad för fitta, hora och kärringjävel av elever. Jag har även blivit slagen och biten i olika sammanhang. Det är konstigt att man ska behöva känna sig som en vakt i skolan istället för att bedriva undervisning, säger ”Katarina”.

Stor förändring över tid

Antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld har ökat under de senaste åren. Anmälningarna gäller alla som jobbar inom utbildning, oavsett yrke.

Sett i hela landet har antalet anmälningar om våld i skolan ökat från 238 stycken 2012, till 456 stycken förra året. Anmälningar om hot har även de ökat, från 173 anmälningar år 2012 till 263 anmälningar 2016.

I Kalmar och Kronobergs län har anmälningar om våld ökat från tre anmälningar till 20 på fem år och hot från fyra till 19.

Oroväckande ökning

Sveriges kommuner och landsting, SKL, ser allvarligt på situationen.

– Ökningen är i sig väldigt oroväckande. Det som är svårt att avgöra är om man har blivit mer medveten om att det förekommer som incident. Anmälningsbenägenheten kan ha stigit utan att själva frekvensen av incidenter gjort det, men oavsett tar vi vara på varje kunskap som finns genom varje anmälan och försöker jobba mer förebyggande, säger Ned Carter, handläggare på SKL.

Se hela inslaget om hot och våld mot lärare här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot och våld i skolan

Mer i ämnet