Foto: Scanpix

Löneavtal för lärare upprör och provocerar

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet kokar bland många av landets lärare efter det nya läraravtalet.

Storm i sociala medier

Många lärare hurrar inte idag utan planerar snarare demonstrationer mot det avtal som togs kring lärarlönerna under onsdagen. På Facebook och Twitter går diskussionerna varma och det finns även de som kräver att Metta Fjelkner,ordförande för Lärarnas riksförbund, ska avgå.

På Lärarnas Riksförbunds Facebook sida skriver en användare: ”Hur kan ni nöja er med ca en tiondel av kravet? STREJK säger jag! Om alla lärare strejkade i en vecka skulle samhället få se vad som i så fall händer.” En annan skriver: Den historiska avtalskatastrofen 2012. Vi kan inte ha två fackföreningar som ej klarar av det mest primära, löner och arbetsvillkor. Medlemmar hotar med massutträde och demonstrationer bland annat i Göteborg och Malmö.

Avtalet i siffror

Lärarnas riksförbunds och Lärarförbundet fastslog under onsdagen hur löneökningen för Sveriges lärare kommer att se ut under de närmsta fyra åren. Under 2012 blir ökningen 4,2 procent, vilket i genomsnitt blir 1100 kronor mer i plånboken. Under 2013 får lärarna en ökning som minst följer industrimärket och både 2014 och 2015 blir såkallade sifferlösa år. Allt som allt beräknar man att ökningen under den fyraåriga perioden kommer att ligga på 3700 kronor.

Detta är ett stort steg från de 10 000 kronor som facket krävt, men Håkan Georgsson, styrelseledamot i Lärarförbundet i Älmhult, ser ändå positivt på avtalet. Han menar på att många säkert är besvikna men att detta är ett steg i rätt riktigt för bättre lärarlöner. 

Sifferlösa år oroar

Smålandsnytt gav sig ut för att ta reda på vad lokala lärare tycker om sin lönesituation och det nya avtalet, och alla är de eniga om att lärarlönerna är alldeles för låga. Åsikterna går dock isär huruvida onsdagens avtal är bra eller dåligt. Flera av de lärare som vi pratat med anser att 4,2 är en bra början på vägen, men är däremot oroliga över vad avtalets sista två år kommer att innebära.

Ingela Hjelte, personalchef på Älmhults kommun ger dock en lugnande syn på avtalets sifferlösa år. Hon påpekar att när man tidigare haft sifferlösa år inom andra yrken så har det inte gett sämre löneförutsättningar än normalt sett. Det är en fråga om konkurrenskraft där alla kommuner sneglar på varandra för att locka arbetskraft, även lärare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.