Peter Pagels, universitetsadjunkt i idrottsvetenskap på Linnéuniversitetet.  Foto: TT/SVT

Lite flås varje dag gör dig smartare

Publicerad

Forskningsresultat på Linnéuniversitetet och andra högskolor visar att pulshöjande motion är välgörande på flera sätt, även på skolresultatet.

– Pulsträning är bra framför allt för de barn som inte rör sig speciellt mycket i vardagen normalt sätt, säger Peter Pagels,  universitetsadjunkt i idrottsvetenskap på Linnéuniversitetet.

– I studier har man sett att det inte krävs speciellt lång tid. Mellan en kvart och upp till en halvtimmes pulshöjande aktivitet har mycket positiva effekter, säger Peter Pagels.

Peter Pagels vid Linnéuniversitetet i Kalmar forskar inom området fysisk aktivitet och så här förklarar han hur ökad puls kan ge bättre resultat.  

Ökad blodgenomströmning

– Pulsträningen höjer pulsen hos barnen och då ökar också aktiviteten i hjärtat. När hjärtat pumpar på lite mer så får man en ökad blodgenomströmning i kroppen. Det når hjärnan och ger syresättning och näring till hjärnas alla delar. 

Det här gäller självklart också vuxna människor lika väl som barn.

– Det här leder i sin tur till många kognitiva resultat som till exempel att man tänker klarare, får bättre uppmärksamhet och bättre koncentrationsförmåga, säger Peter Pagels, universitetsadjunkt i idrottsvetenskap.

Men det är viktigt att den pulshöjande aktiviteten görs ofta inte bara någon gång i veckan. 

– Liknar man det vid medicin, så bör man ta tabletten varje dag. Redan efter två tre dager så har den positiva effekten börjat avta. Får man in lite pulshöjande träning varje dag, så är det bättre än något intensivt tillfälle i veckan, säger Peter Pagels,  universitetsadjunkt i idrottsvetenskap.

Det gäller att få upp sin puls till mellan 65 och 85 procent av maxpulsen i 15 – 30 minuter flera gånger i veckan, allra helst varje dag.

Det kan handla om att gå en rask promenad varje dag, cykla till arbetet eller städa intensivt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer