Foto: Hasse Holmberg / TT

Ljungby och Borgholm vinnare i prisökning på fritidshus

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ny statistik är Ljungby och Borgholm bland de kommuner i vårt område som priser ökat mest på fritidshus under de senaste fem åren.

Det är Fastighetsbyrån som beställt ny statistik som visar att priserna på fritidshus har ökat i genomsnitt med 18 procent i landet under de senaste fem åren.

Prisskillnad mellan kommuner

I Kalmar län är det Borgholms kommun i topp med en prisökning på 26 procent medan Ljungby är vinnaren i Kronobergs län med 27 procent. Tingsryd och Kalmar tillhör de kommuner som priserna sjunkit mest.

– Låga räntor och en kraftig prisökning på permanentbostäder gör att en större grupp har utrymma att köpa fritidshus. Många vill bo centralt i storstäderna men samtidigt ha en möjlighet att fly till en mer lugn och lantlig miljö, säger Lars-Erik Nykvist som är VD på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Norra Sverige vinnare

Dalarna och Västerbotten tillhör de län i landet som haft kraftigast prisökning med 47 respektive 45 procent. I Kalmar län hamnar snittet på 9 procent och Kronoberg med 13 procent.

Län Procentuell förändring

Dalarna 47 procent

Västerbotten 45

Stockholm 25

Södermanland 22

Norrbotten 22

Västra Götaland 21

Jämtland 21

Halland 21

Gotland 19

Gävleborg 15

Kronoberg 13

Skåne 12

Östergötland 12

Värmland 9

Kalmar 9

Uppsala 7

Örebro 6

Västernorrland 2

Västmanland –2

Jönköping –2

Blekinge –3

Riket: 18

Källa:  Fastighetsbyrån/Svensk mäklarstatistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.