Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag önskar att polisen framöver tar hjälp av oss för att dokumentera”, säger Peter Lindström, professor i kriminologi. I videon berättar han mer. Foto: Ida Andersson/SVT

LNU-professorns önskan från polisen: Mer samarbete

Publicerad

Efter polisens riktade insats i Lessebo kommun 2022 minskade kriminaliteten med 30 procent, enligt polisens brottsstatistik.

Polisen ser detta som en framgång i arbetet, men ämnet är komplext och Peter Lindström, professor i kriminologi vid Linnéuniversitetet, hade velat se ett större samarbete för att dra tydligare slutsatser.

Att framstegen skulle bero enbart på polisens arbete tror inte Peter Lindström.

– Det skulle inte jag våga säga. Jag är glad att siffrorna ser bra ut men här behöver man lägga upp en mer systematisk undersökning för att få en klarhet i vad man (polisen) faktiskt har gjort.

– Det kan vara precis det som behövs för att vända en negativ utveckling, men det är sällan polisen själv som kan få brottsligheten att minska utan det är i samverkan både med andra kommunala verksamheter men också med de boende.

Positiva effekter även 2023

Den positiva trenden med lägre brottslighet har hängt kvar sedan insatsen avslutades i december 2022. Att man ser kvarhängande positiva effekter, så som en minskning i brottsstatistiken finns det belägg för i forskningen, menar Peter Lindström.

– Det konstiga ordet residualeffekt, man gör en intensifierad insats mot ett problemområde. Det kan vara både geografiskt eller ett sakområde. Sen när man går tillbaka till det normala så ser man ändå en fortsättning av den positiva effekten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.