Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens punktmarkering av Lessebo kommun 2022 ledde till förändringar inom socialtjänsten. I klippet berättar enhetschefen på socialtjänsten, Malin Magnusson, mer om detta. Foto: Ida Andersson/SVT

Efter insatsen: Färre orosanmälningar hos socialtjänsten i Lessebo

Publicerad

Socialtjänsten i Lessebo kommun har startat ett nytt stödteam. Bakgrunden är polisens och kommunens gemensamma insats mot kriminalitet under 2022.

Kommunen har sedan tidigare inte haft någon uppsökande fältverksamhet. Men som en produkt av den gemensamma insatsen mellan polis, skola och kommunens förvaltningar under 2022 påbörjades ett arbete.

En insats som enligt polisen gett goda resultat i minskat antal anmälda brott och bättre siffror i trygghetsmätningen.

– Jag tänker att det är den som har lagt grunden, säger Malin Magnusson, enhetschef på barn och familj på Lessebo kommun.

Hjälpt familjer, vuxna och ungdomar

Nu har stödteamet i Lessebo hållit igång i ett halvår. Under perioden har ett 30-tal personer och familjer fått hjälp av stödteamet på ett eller annat sätt.

Malin Magnusson är nöjd med att politikerna tog beslutet att satsa två miljoner kronor per år på ett nytt stödteam. Pengar som var budgeterade för placeringar, exempelvis i HVB-hem.

– Vissa placeringar behöver vi inte ens göra för att stödteamet finns där.

Mindre kriminalitet och droger

Utöver det nya stödteamets framgångar ser man att innehållet i orosanmälningarna har tagit en positiv riktning, bort från kriminalitet och droger.

Stödteamet är sex anställda och ska arbeta uppsökande ute i fält. Gruppen har inget fokus på någon åldersgrupp utan ska hjälpa alla åldrar.

I klippet nedan berättar Malin Magnusson mer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Malin Magnusson om orosanmälningarna. Foto: Ida Andersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.