Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisområdeschefen i Nybro, Lotta Petersson, hoppas på en långsiktig positiv trend med minskad kriminalitet i Lessebo kommun. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Polisen maxade sina resurser i Lessebo – brottsligheten minskade med 30 procent

Uppdaterad
Publicerad

Under 2022 genomförde polisen en intensifierad insats mot kriminalitet i Lessebo kommun. Drygt ett år efter insatsen konstaterar polisen att antalet anmälda brott minskat med 30 procent.

– Vi tog ett gemensamt krafttag mot den problembild som vi följde under en tid, säger Lotta Petersson, lokalpolisområdeschef i Nybro.

2022 inleddes en insats för att stävja kriminaliteten och öka tryggheten i Lessebo kommun. Till grund för insatsen låg problem med narkotikabrott, våldsbrott, olovliga körningar och skadegörelse.

– Vi fick en effekt ganska tidigt som vi var lite förvånade över eftersom vi såg det som ett långsiktigt arbete som vi har påbörjat, säger Lotta Petersson.

Insatsen bestod delvis av närvarande poliser, där stora delar av polisområde Nybros resurs var på plats i Lessebo, men också samarbete mellan polis, skola, kommun och näringsliv.

Vissa brott har ökat

Redan året efter insatsen såg man flera positiva effekter som polisen kopplar till arbetet 2022.

– Totalt har antalet anmälda brott mot personer eller egendom minskat med 30 procent, säger hon.

Lotta Petersson är dock tydlig med att poängtera att den ökade närvaron driver upp vissa kategorier av brott.

När polisen ökar sin närvaro i samhället lagförs fler, det handlar främst om trafikbrott och narkotikarelaterade brott.

I klippet nedan: Lessebos kommunpolis Kristofer Hultén berättar mer om hur han ser att narkotikarelaterade brott har effekt på annan brottslighet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När polisen sätter press på narkotikabrottslingar så minskar även annan brottslighet. Hör polisen berätta i videon. Foto: Aas, Erlend

”Risk att jag får äta upp det jag säger”

Statistiken för 2024 följer samma positiva trend som 2023 – områdespolischefen hoppas att det ska hålla i sig.

– Jag tror vi har bra koll på läget, men det finns en risk att jag får äta upp det jag säger här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Petersson tror på att dialog mellan medborgare och polis kan öka tryggheten och minska kriminaliteten. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Forskare vill se samarbete

Att intensiva punktinsatser kan få varaktiga effekter stämmer enligt Peter Lindström, professor i kriminologi vid Linnéuniversitetet. Exakt vilken effekt polisens närvaro i Lessebo haft går dock inte att säga enligt Peter Lindström.

– Jag hoppas att de framöver tar hjälp av oss för att dokumentera de här erfarenheterna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.