Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trygghetsmätningen visade bland annat att de unga känner större oro än äldre, något som förvånade kommunen. Hör fler röster i klippet ovan. Foto: William Frykfeldt/SVT och Ebba Hardestam/SVT

Polisens insats i Lessebo gav resultat i trygghetsmätning: ”Stor skillnad”

Publicerad

Antalet anmälda brott har minskat med 30 procent och fler känner sig trygga i Lessebo kommun efter polisens årslånga insats på orten.

– Det är verkligen en stor skillnad, säger Ninar, 19.

Efter några år med dalande siffror i trygghetsmätningarna inledde polisen sin riktade insats i Lessebo under 2022. Efter insatsen har siffrorna i trygghetsmätningen vänt uppåt igen och i den senaste undersökningen var det grönt i nästan varje ruta.

I klippet ovan: Röster från allmänheten och kommunens säkerhetschef som berättar varför kommunen blev förvånade.

Äldre tryggare än unga

Samtidigt visar samma mätning att unga känner sig otryggare än äldre. Något som förvånade kommunen.

– Trygghetsmätningen visade att invånare i medelåldern och äldre upplever en större trygghet än vad ungdomar 16-24 år gör, säger Patrik Itzel, brottsförebyggande samordnare i kommunen.

Vad tror du det beror på?

– Det är möjligt att man har upplevt att det har varit oroligt kring skolorna.

Tittar på ett ungdomsråd

Patrik Itzel berättar att kommunen nu tittar på att etablera ett kommunalt ungdomsråd, likt det seniorråd som finns sedan tidigare.

– Då hoppas vi att det ska leda till bättre information om hur man upplever saker och ting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.