Linnéuniversitetet har brutit avtalen med ryska staten. Foto: SVT

LNU om ryska studenter: ”Vi stänger inte ute någon individ”

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska universitet och högskolor har brutit alla avtal och samarbeten med ryska staten. Det gäller även Linnéuniversitetet, som därmed stänger dörren för ryska utbytesstudenter till höstterminen.

På tisdagen träffade SVT den ryska utbytesstudenten Daria Rodionova i Växjö, som hoppades på studier i Sverige även till hösten. Men det är inte längre möjligt, då svenska lärosäten på uppmaning av utbildningsministern valt att bryta alla avtal med ryska staten med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

– Vi har lyssnat in regeringens rekommendationer och vi följer dem givetvis. För oss innebär detta i nuläget att vi har beslutat att avvakta med att bjuda in studenter från ryska statliga universitet inför höstterminen, skriver Niklas Ammert, prorektor på LNU, i ett mail till SVT.

Frusna samarbeten

Trots de brutna avtalen kan ryska studenter fortfarande söka utbyte på egen hand utan nominering från sitt ryska universitet.

– Vi stänger inte ute någon individ, men samarbeten med våra ryska partnerlärosäten har frusits och därmed alla nya nomineringar, skriver Niklas Ammert till SVT.

Men enligt Daria Rodionova går det inte att genomföra i praktiken då det innebär att studenterna skulle behöva betala studieavgiften själva.

– Det är mer eller mindre omöjligt då det blir dyrt. Vi har låga inkomster i Ryssland, säger hon.

KLIPP: Ryska studenten Daria inte längre välkommen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daria Rodionova ville studera mänskliga rättigheter en termin till i Sverige. Hör varför, i klippet ovan. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet