Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fanny Renman/SVT

Stopp för ryska utbytesstudenter på universiteten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan utbildningsministerns uppmaning om att bryta alla avtal med ryska staten har flera svenska universitet stängt dörren för ryska utbytesstudenter.

Åtta universitet och högskolor säger till SVT att de inte kommer att ta emot några utbytesstudenter från Ryssland eller Belarus framöver.

– Det är ledsamt. Vi har inte valt att bli ryssar, vi bara föddes där, säger ryska Lisa Khaidarova, student i Uppsala.

När utbildningsminister Anna Ekström (S) uppmanade landets universitet att stoppa samarbeten med ryska institutioner var hon tydlig på en punkt: Åtgärden ska inte drabba enskilda studenter och forskare.

Trots det uppger flera universitet för SVT att man nu stoppar sina utbytesavtal med ryska och belarusiska lärosäten.

– Det är en följd av regeringens uppmaning. Alla avtal ska läggas på is, säger Karin Apelgren, chef på studentavdelningen på Uppsala Universitet.

”Bidrar till isolering”

Även Stockholm, Lund och Umeå universitet tillhör de som pausat sina utbytesprogram. Det gör också EU-programmet Erasmus.

– Jag förstår att det är en problematisk situation men samtidigt är det befängt att hindra individer att söka sig till Sverige. Det är precis den här typen av utbyte vi behöver för ett förändrat Ryssland, säger Stefan Ingvarsson, analytiker på Utrikespolitiska institutet.

– Jag är rädd att västvärlden nu bidrar till den isolering som vissa krafter i Ryssland drömt om – och som vi själva lovat att motverka.

”Inte valt att födas i Ryssland”

De studenter som vill ta sig till Sverige måste nu förlita sig på stipendier eller betala studieavgifterna ur egen ficka. Upplägget har varit vanligt förekommande, men har nu blivit betydligt mer komplicerat.

– Jag har många vänner som skulle älska att komma hit men som det ser ut nu är det omöjligt. Rubeln är för låg och våra tillgångar är frysta på grund av sanktioner. Det är ledsamt, säger Lisa Khaidarova, som studerat i Uppsala sedan 2018.

Hon beskriver hur sanktionerna på många sätt slår hårdare mot hennes vänner och familj, än mot den ryska eliten.

– Det går inte att jämföra med det fruktansvärda lidande som den ukrainska befolkningen går igenom men det är viktigt att belysa att det inte bara är den ryska eliten som påverkas, det är unga människor som vill studera och bygga sina liv. Vi har inte valt att bli ryssar, vi bara föddes där.

Flera stoppar avtal

SVT har frågat landets universitet om hur de nu förhåller sig till studenter från Belarus och Ryssland. Inga universitet svarar att de kommer att skicka hem några studenter, men många har tvingats bryta kontakter och kan inte längre verifiera studenternas betyg.

Örebro universitet stoppar inga studenter men skriver i ett beslut att universitetet ska ”inta en restriktiv hållning” för samarbeten med ryska och belarusiska medborgare.

Flera har dessutom gjort kartläggningar av sina samarbeten och på många håll har avtal stoppats. Ett exempel är Lunds universitet, som nyligen stoppade ett klimatprojekt i Arktis på grund av ryska kontakter.

Åtta universitet som stoppat studentutbyten

Följande universitet och högskolor har uppgett för SVT att de stoppat sina studentutbyten med ryska och belarusiska lärosäten:

  • Uppsala universitet
  • Stockholms universitet
  • Lunds universitet
  • Umeå universitet
  • Linnéuniversitetet
  • Linköpings universitet
  • Stockholm School of Economics
  • Jönköpings University

Inga av lärosätena har uppgett att de kommer att skicka hem studenter som redan befinner sig i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.